RTC trapt crossseizoen succesvol af bij laatste AVD Cross
Ruth Zijlstra

Afgelopen zaterdag stond de AVD Cross op het programma. Het RTC trekt steevast met een flink aantal atleten naar deze openingsklassieker van het noordelijk crossseizoen. Na 55 edities komt er helaas wel een einde aan deze prachtige cross door de bossen van Dwingeloo vanwege het afnemende aantal deelnemers. Er was dus volop motivatie om hier nog één keer te knallen.

Om 12:50 klonk het startschot voor de sprintcross, waaraan Thijs Veenstra (18) en Ruth Zijlstra (14) deelnamen. Thijs raakte met Manolito Musters van AAC ‘61 in een mooi duel verwikkeld, dat uiteindelijk door Manolito werd gewonnen. Thijs werd knap 2e in een tijd van 3:04. Ruth kwam iets daarna in 3:54 als eerste vrouw over de finish.

Tien minuten later was het de beurt aan de D-junioren. Bij de meisjes namen namens RTC Jip Boerema (13) en Sterre Kievit (12) deel aan de 1500m. Het tempo lag vanaf de start hoog, maar Jip en Sterre slaagden erin lange tijd bij de kopgroep te blijven. Na een versnelling van een van de concurrentes moesten Jip en Sterre de groep echter laten gaan. Desalniettemin liepen beiden een knappe race: Jip eindigde als 4e in 6:14 en Sterre werd 5e in 6:33. Bij de jongens nam nieuw RTC-lid Mart Bijker (12) deel aan de 2000m. Mart lag niet op koers voor een podiumplaats, maar met een enorme versnelling in de laatste ronde wist hij nog knap naar een fraaie 3e plek te lopen (7:58).

Ten slotte waren om 13:50 de B- en C-junioren aan de beurt. Die startten tegelijk, maar de eersten liepen 4000m, een ronde meer dan de C’s, die 3000m moesten afleggen. Wouter van den Akker (16) ging vanaf de start meteen alleen op pad. Hij werd niet meer bijgehaald en soleerde op imposante wijze naar de winst in 15:14. Mads Meijer (16) liep de hele race in niemandsland en pakte de 2e plaats; hij finishte in 16:03. Jamie Verhagen (16) zat in de achtervolgende groep, die door zijn kopwerk flink uitgedund werd tot nog twee man. Met 16:58 legde hij beslag op de 3e plaats. Bij de C’s liep Wu Ping Kuiper (14), die de afgelopen weken met blessureleed kampte, knap naar het podium: 12.30, goed voor een 3e plek. Nando Kramer (14) hield na een snelle eerste ronde goed stand en werd 5e (13:10). Leroy Oostman (15) verzwikte in de eerste ronde helaas zijn knie. De pijn daarvan hinderde hem flink en hij eindigde als 6e in 13:27. Albert van der Woude (14) liep in een steady race naar de 8e plaats met een eindtijd van 14:58.

Uiteraard mag de prestatie van tot voor kort RTC-lid Tom Hendrikse, die sinds dit seizoen bij Team4Mijl traint, niet onvermeld blijven. Tijdens de 8000m voor mannen pakte hij een snelle voorsprong en hield die vast tot het einde. Hij finishte in 29:31 en won daarmee voor de derde keer op rij.

Met zeven podiumplaatsen nam het RTC afscheid van de jaarlijkse AVD Cross. Met deze succesvolle aftrap van het crossseizoen kijken de atleten met goede hoop vooruit naar een mooi crossseizoen.